Dimensiune text

Amenzi si puncte penalizare

ContraventiePuncteNr. zile
suspendare
Amenda
Art. 99 alin. (1) pct. 1 Conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 2 Nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 3 Nerespectarea de catre pietoni a normelor privind circulatia pe drumurile publice; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 4 Neindeplinirea obligatiei proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia, in alte imprejurari decat in urma unui accident de circulatie; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 5 Nerespectarea normelor privind circulatia pe drumurile publice de catre conducatorii coloanelor militare, ai grupurilor organizate autorizate si cortegiilor; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 6 Nerespectarea semnificatiei semnalului luminos intermediar de forma uneia sau a unor sageti de culoare galbena ori alba cu varful orientat in jos spre dreapta, care anunta schimbarea semnalului de culoare verde, in cazul benzilor cu circulatie reversibila; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 7 Conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 8 Nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul si a pasagerilor acestuia de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 9 Nerespectarea obligatiei de catre conducatorul de motocicleta sau moped de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, casca de protectie omologata; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 10 Nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a lasa liber traseul tramvaiului la apropierea acestuia, cand drumul are o singura banda; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 11 Nerespectarea regulilor de circulatie de catre conducatorii de animale; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 12 Nerespectarea obligatiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule conduse de persoane care au mai putin de un an vechime de la dobandirea permisului de conducere; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 13 Lasarea libera in timpul conducerii a volanului, ghidonului sau manetei de comanda a vehiculului; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 14 Nerespectarea de catre pasageri sau calatori a obligatiilor ce le revin atunci cand se afla in vehicule; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 15 Nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 16 Conducerea unui vehicul ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau inregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada de natura a impiedica identificarea numarului de inmatriculare sau de inregistrare; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 17 Conducerea unui vehicul pe ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau inregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numarului de inmatriculare ori placutele nu corespund standardelor in vigoare; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 18 Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu defectiuni tehnice, altele decat cele prevazute la art. 102 alin. (3) lit. b) ori care are lipsa unul sau mai multe elemente de caroserie sau aceasta este deteriorata vizibil; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 1 Folosirea incorecta a luminilor de drum la intalnirea cu un autovehicul care circula din sens opus; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 2 Folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "maini libere"; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 3 Nerespectarea obligatiei de a purta, in timpul circulatiei pe drumurile publice, centura de siguranta ori castile de protectie omologate, dupa caz; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 4 Depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 5 Circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 6 Nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 7 Nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire si pe timpul zilei, pe autostrazi, drumuri expres si pe drumuri nationale europene (E); 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 8 Stationarea neregulamentara; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 9 Refuzul de a inmana actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, celelalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, precum si refuzul de a permite verificarea vehiculului; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 100 alin. (1) pct. 1 Nerespectarea semnalelor politistilor de frontiera in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, ale indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale, ale agentilor de cale ferata sau ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei, pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, precum si cele sle patrulelor scolare de circulatie si ale nevazatorilor; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 2 Nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora, de catre conducatorii de vehicule, cu exceptia celor care conduc autovehicule prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b); - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 3 Nerespectarea semnificatiei marcajelor si indicatoarelor de obligare; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 4 Neindeplinirea obligatiei de a solicita autoritatii competente, in termenul prevazut de lege, eliberarea unui duplicat al permisului de conducere sau al certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, in cazul in care acestea au fost declarate pierdute, furate, deteriorate sau nu mai corespund din punct de vedere continutului si formei celor in vigoare; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 5 Lipsa dotarilor specifice la autovehiculelor destinate invatarii conducerii auto, prevazute in reglementarile in vigoare; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 6 Conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare sau care sunt uzate peste limita admisa; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 7 Conducerea unui autovehicul care, in mers sau stationare, emana noxe sau polueaza fonis peste limita legal admisa; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 8 Nerespectarea traseelor stabilite de politia rutiera pentru pregatirea practica sau pentru sustinerea examenului de obtinere a permisului de conducere; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 9 Nerespectarea obligatiei de a circula pe un singur sir, indiferent de directia de deplasare, intr-o intersectie in care circula si tramvaie si de a lasa liber traseul tramvaiului, atunci cand spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua siruri; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 10 Efectuarea de catre conducatorul unui vehicul a unor activitati de natura a-i distrage atentia de la conducere sau folosirea instalatiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afecteaza deplasarea in siguranta a acestuia si a celorlalti participanti la trafic; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 11 Nerespectarea obligatiei ce revine conducatorului de moped sau motocicleta de a avea in functiune, in timpul zilei, luminile de intalnire in circulatia pe drumurile publice; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 12 Neutilizarea echipamentului de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant de catre persoana care executa lucrari in zona drumului public ori de catre agentul de cale ferata acre asigura trecerea la nivel; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 13 Conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala, stingator pentru incendii si triunghiuri reflectorizante, omologate; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. b) pct. 1 Oprirea nejustificata sau circulatia pe banda de urgenta a autostrazilor sau oprirea pe partea carosabila a drumurilor nationale europene (E) sau a drumurilor expres; 3 - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. b) pct. 2 Depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic; 3 - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. b) pct. 3 Nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers, mersul inapoi, daca prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; 3 - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. b) pct. 4 Nepastrarea unei distante corespunzatoare fata de vehiculul care il precede, daca prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; 3 - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. b) pct. 5 nerespectarea semnificatiei indicatorului "ocolire", instalat pe refugiul statiilor de tramvai; 3 - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. b) pct. 6 patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata; 3 - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (3) lit. a) Depasirea coloanelor oprite la trecerile la nivel cu cale ferata sau la culoarea rosie a semaforului; - 30 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (3) lit. b) Neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului ori tramvaiului; - 30 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (3) lit. c) Neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept; - 30 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (3) lit. d) Nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului; - 30 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (3) lit. e) Nerespectarea regulilor privind depasirea; - 30 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (3) lit. f) Nerespectarea indicatiilor, semnalelor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu; - 30 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (3) lit. g) Nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul, implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculului, de a se prezenta imediat la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul (art. 79 alin. (1)); - 30 4-5 (clasa II)
Art. 101 alin. (1) pct. 1 Conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a carei valabilitate a expirat; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 2 Conducerea unui autovehicul de catre o persoana care nu a preschimbat pernisul de conducere national romanesc la schimbarea domiciliului sau resedintei, in termenul prevazut de lege; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 3 Conducerea unui autovehicul de catre o persoana cu domiciliul in Romania, care nu a preschimbat permisul de conducere obtinut in alt stat, in termenul prevazut de legu; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 4 Neindeplinirea obligatiilor de preschimbare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare a autovehiculului sau remorcii, in cazurile prevazute de lege; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 5 Nepastrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculul care circula din sens opus; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 6 Nerespectarea de catre conducatorul de vehicul, a semnificatie indicatoarelor si marcajelor de interzicere sau restrictie sau a celor temporare, cu exceptia celor care interzic accesul sau depasirea care se incadreaza in alta clasa de sanctiuni; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 7 Nerespectarea obligatiei de a permite parasirea intersectiei conducatorului vehiculului ramas in interiorul acesteia; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 8 Nerespectarea normelor privind circulatia mopedelor si bicicletelor; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 9 Nereducerea vitezei in cazurile prevazute de regulament; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 10 Montarea la autovehicul, remorca sau tramvai a luminilor de alta culoare sau de alta intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonora sau accesorii ori modificari neomologate; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 11 Circulatia cu un autovehicul, remorca sau tramvai care prezinta defectiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora ori cand acestea lipsesc; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 12 Nerespectarea regulilor in cazul imobilizarii involuntare in tuneluri si pasaje subterane; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 13 Nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor si al obiectelor in sau pe vehicule; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 14 Pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu usile deschise, circulatia cu usile deschise ori deschiderea lor in timpul mersulul; deschiderea usilor autovehiculului atunci cand acesta este oprit sau stationat, fara asigurarea ca nu se pune in pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 15 Oprirea autovehiculelor destinate transportului public de persoane in alte locuri decat in statiile semnalizate ca atare; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 16 Nerespectarea regulilor privind circulatia pe benzi; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (1) pct. 17 Conducerea pe drumurile publice a vehiculelor cu doua roti, fara a se asigura contactul cu partea carosabila pe ambele roti; - - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. c) pct. 1 Nerespectarea obligatiilor care ii revin conducatorului auto, in cazul vehiculelor ramase in pana sau avariate; 4 - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. c) pct. 2 Nerespectarea semnificatie indicatorului "STOP"; 4 - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. c) pct. 3 Depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic; 4 - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. c) pct. 4 Circulatia pe timpul noptii sau ziua, pe timp de ninsoare abundenta, ceata sau ploaie torentiala, cu un autovehicul fara lumini sau fara semnalizare corespunzatoare; 4 - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. c) pct. 5 Conducerea unui autovehicul sau tractarea unei remorci atunci cand dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare este eliberata fara drept de circulatie sau durata acesteia a expirat; 4 - 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (3) lit. a) Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagune materiale; - 60 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (3) lit. b) Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie, instituite pe un anumit segment de drum public; - 60 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (3) lit. c) Nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau la intercalarea intr-o astfel de coloana; - 60 6-8 (clasa III)
Art. 101 alin. (3) lit. d) Circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire; - 60 6-8 (clasa III)
Art. 102 alin. (1) pct. 1 Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 2 Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fara a avea montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare ori de inregistrare sau daca placutele cu numarul de inmatriculare ori de inregistrare nu sunt fixate in locurile special destinate; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 3 Conducerea unui vehicul cu tractiune animala neinregistrat; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 4 Neefectuarea radierii vehiculelor din evidenta, in cazurile si termenele prevazute de lege; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 5 Conducerea unui autovehicul destinat transportului public de persoane sau de marfuri, fara a detine atestatul profesional; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 6 Neefectuarea verificarii medicale periodice; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 7 Neindeplinirea de catre medicul de familie a obligatiilor prevazute la art. 22 alin. (5) in cazul implicarii, cu vinovatie, a conducatorului de vehicul aflat in evidenta sa intr-un accident de circulatie, in urma caruia au rezultat numai pagube materiale; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 8 Detinerea simultana a doua permise de conducere nationale, dintre care unul eliberat de o autoritate competenta straina; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 9 Lipirea de afise, inscriptii sau inscrisuri pe indicatoarele sau pe dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutiera, inclusiv pe suporturile acestora; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 10 Detinerea, montarea sau folosirea in circulatia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonora sau luminoasa pe vehiculele care nu au acest drept; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 11 Detinerea, montarea sau folosirea in circulatia pe drumurile publice a dispozitivelor care perturba functionarea normala a dispozitivelor de masurare a vitezei; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 12 Folosirea nejustificata a mijloacelor speciale de avertizare luminoase sau sonore, de catre conducatorii autovehiculelor care au regim de circulatie prioritara; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 13 Nerespectarea semnalelor regulamentare ale agentilor de cale ferata la trecerea la nivel; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 14 Necomunicarea de catre proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea politiei rutiere, a identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul spre a fi condus; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 15 neindeplinirea obligatiilor ce ii revin conducatorului de vehicule care efectueaza transport public de persoane sau marfuri; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 16 Nerespectarea obligatiilor ce revin conducatorilor de vehicule cu tractiune animala; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 17 Nerespectarea dispozitiilor art. 74 privind circulatia pe autostrazi; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 18 Nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul, implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat doar avarierea vehiculului, de a-l scoate imediat in afara partii carosabile sau, daca nu este posibil, de a-l deplasa cat mai aproape de bordura ori acostament, semnalizandu-l corespunzator (art. 79 alin(2)); - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 19 Efectuarea transportului de marfuri sau persoane, cu autovehicule si remorci care circula in baza autorizatiei pentru proba; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 20 Conducerea unui autovehicul care circula in baza autorizatiei pentru probe in afara municipiului Bucuresti sau a judetului in raza caruia isi are sediul titularul autorizatiei; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 21 Nerespectarea semnificatie luminii rosii a dispozitivelor instalate pentru semnalizarea benzilor cu circulatie reversibila; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 22 Savarsirea de catre conducatorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare ori proferarea de injurii participantilor la trafic; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 23 Aruncarea, abandonarea ori lasarea pe drumul public de obiecte, substante sau vehicule, dupa caz; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 24 Nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 25 Neprezentarea, in mod nejustificat, in termenul stabilit la unitatea de politie rutiera la care a fost invitat pentru solutionarea orcarei probleme legate de calitatea de participant la trafic sau de proprietar sau utilizator de vehicul; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 26 Patrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila ori din care se scurg produse, materiale sau substante ce pun in pericol siguranta circulatiei; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 27 Transportul copiilor in varsta de pana la 12 ani sau al animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 28 Conducerea autovehiculului cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu gheata, polei sau zapada, fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 29 Neaplicarea, in partea din spate a unui autovehicul inmatriculat intr-un stat care nu este semnatar al Conventiei asupra circulatiei rutiere, a semnului distinctiv al statului care a efectuat inmatricularea; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 30 Stationarea neregulamentara pe drumurila publice in conditii de vizibilitate redusa; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 31 Lovirea, ocolirea sau deteriorarea portilor de gabarit instalate inaintea trecerii la nivel cu calea ferata; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 32 Lovirea si/sau deteriorarea pasajelor superioare de pe drumurile publice, prin nerespectarea gabaritului de libera trecere semnalizat corespunzator; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 33 Montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a carui durata a semnalului depaseste mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depaseste pragul fonic prevazut; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 34 Neaplicarea, in partea din spate a vehiculului care efectueaza transport public de persoane sau marfuri, a indicatorului cu limitele de viteza admise pentru categosria din care face parte vehiculul condus; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 35 Aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor, pe parbriz, geamuri laterale sau luneta, cu exceptia celor omologate si/sau certificate de catre autoritatea competenta si care sunt marcate corespunzator; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 36 Aplicarea de afise, inscrisuri, reclame publicitare sau accesorii pe parbriz, geamuri laterale sau luneta care restrang sau estompeaza vizibilitatea sub limita legala admisa ori impiedica sau diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori cititea numarului de inmatriculare; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 37 Incalcarea obligatiilor referitoare la circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care transporta marfuri sau produse periculoase, sau a vehiculelor cu masa si/sau gabaritul depasit; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. (1) pct. 38 Nerespectarea obligatiei persoanelor fizice autorizate sa execute lucrari de reparatie la vehiculele avariate, de a comunica imediat la solicitarea politiei rutiere datele inregistrate, conform prevederilor legale, in evidentele proprii; - - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 1 Refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia; 6 - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 2 nerespectarea semnificatiei semnalelor regulamentare ale agentilor de cale ferata care dirijeaza circulatia la trecerile la nivel cu calea ferata; 6 - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 3 Depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic; 6 - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 4 Conducerea unu vehicul inmatriculat sau inregistrat care nu are montata una din placutele cu numarul de inmatriculare ori de inregistrare; 6 - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 5 Circulatia sau stationarea pe spatiul interzis ce separa sensurile de circulatie pe autostrada; 6 - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 6 Stationarea sau parcarea autovehiculelor pe autostrada in alte locuri decat cele special amenajate si semnalizate; 6 - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 7 Executarea pe autostrada a manevrei de intoarcere sau de mers inapoi, circulatia sau traversarea de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele imterzise, respectiv prin zona mediana sau racordurile dintre cele doua parti carosabile; 6 - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 8 Nerespectarea indicatoarelor "Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere", "Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere" sau "Oprire", instalate la trecerile la nivel cu o cale ferata; 6 - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 9 Schimbarea directiei de mers prin viraj spre stanga, daca prin aceasta se incalca marcajul longitudinal continuu ce separa sensurile de circulatie; 6 - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 10 Patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca prin aceasta se produce blocarea circulatiei in interiorul intersectiei; 6 - 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin (3) lit. a) Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune; - 90 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin (3) lit. b) Conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii Registrului Auto Roman; - 90 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin (3) lit. c) Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata atunci cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune; - 90 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin (3) lit. d) Nerespectarea dreptului pe care il are politistul rutier de a verifica vehiculul, precum si identitatea conducatorului sau a pasagerilor aflati in interiorul acestuia, atunci cand exista indicii despre savarsirea unor fapte de natura contraventionala sau penala(art. 35 alin. (3)); - 90 9-20 (clasa IV)
Art. 102 alin (3) lit. e) Depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic; - 90 9-20 (clasa IV)
Art. 105 pct. 1 Nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzatoare a drumului public ori a trecerilor la nivel cu calea ferata, conform standardelor in vigoare; Neinlaturarea obstacolelor ce impiedica vizibilitatea conducatorilor de vehicule la trecerila la nivel cu calea ferata; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 2 Neindeplinirea obligatiilor de instalare a mijloacelor de semnalizare rutiera, precum si a dispozitivelor speciale de acest fel; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 3 Nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzatoare, conform standardelor in vigoare, a obstacolelor sau lucrarilor aflate in zona drumului public; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 4 Neasigurarea starii de viabilitate a partii carosabile potrivit standardelor in vigoare, precum si neluarea masurilor de inlaturare a obstacolelor pe partea carosabila; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 5 Amplasarea in zona drumului public de dispozitive care pot fi confundate cu indicatoarele sau instalatiile care servesc la semnalizarea rutiera sau realizarea de constructii sau instalatii ori crearea de alte obstacole de natura sa le limiteze vizibilitatea sau eficacitatea; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 6 Instituirea de restrictii de circulatie pe drumurile publice, fara autorizatia administratorului drumului si avizul politiei rutiere; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 7 Nerespectarea termenelor si conditiilor stabilite de administratorul drumului public si politia rutiera privind amplasarea si executarea lucrarilor in zona drumului public; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 8 Nerespectarea obligatiilor de catre executant sau, dupa caz, beneficiar ca, dupa terminarea lucrarilor in partea carosabila, trotuar sau acostament, sa readuca drumul public cel putin la starea initiala; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 9 neindeplinirea de catre persoana juridica a obligatiilor ce ii revin, potrivit normelor legale, in legatura cu vehiculele si conducatorii acestora; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 10 necomunicarea, in termen, la cererea politiei rutiere, a identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 11 Lipsa dotarilor specifice obligatorii pentru admiterea si mentinerea in circulatie a vehiculelor; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 12 Neasigurarea insotirii deplasarii vehiculelor care efectueaza transport de marfuri sau de produse periculoase, precum si a celor cu mase sau gabarite depasite; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 13 Nerespectarea obligatiei de a echipa personalul de executie a lucrarilor in zona drumului public cu echipamente de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 14 Amplasarea statiilor mijloacelor de transport public de persoane, fara avizul politiei rutiere; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 15 Nerespectarea obligatiilor de a efectua orele de educatie rutiera in unitatile de invatamant; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 16 Practicarea actelor de comert pe trotuar, pe partea carosabila sau pe acostament, iar in afara localitatii, in zona de siguranta a drumului public; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 17 Refuzul nejustificat de a inmatricula sau de a inregistra un vehicul ori de a elibera placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare ori de a mentiona in certificatul de inmatriculare datele de identificare a utilizatorului; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 18 Neindeplinirea, de catre proprietarul sau detinatorul mandatat al vehiculului, a obligatiei de a solicita autoritatii competente inscrierea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a datelor de identificare a utilizatorului; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 19 Neindeplinirea obligatiilor ce revin organizatorilor intrecerilor autorizate de a lua toate masurile necesare pentru desfasurarea in siguranta a acestora, precum si pentru protectia celorlalti participanti la trafic; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 20 Neindeplinirea obligatiei, de catre autoritatile publice locale, de a efectua amenajari rutiere destinate circulatiei biciclistilor, pietonilor, vehiculelor cu tractiune animala si calmarii traficului, precum si nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzatoare a acestora; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 21 Incredintarea unui vehicul destinat transportului public de persoane sau de marfuri pentru a fi condus pe drumurile publice de catre un conducator de autovehicul sau tramvai care nu are atestat profesional; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 22 Dispunerea efectuarii transportului de marfuri si produse periculoase sau a vehiculelor cu cu masa si/sau gabarit depasit fara autorizatie speciala emisa in conditiile legii sau pe alte trasee decat cele stabilite de autoritatea competenta; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 23 Neindeplinirea obligatiei de instiintare a politiei rutiere de pe a carei raza de competenta pleaca transportul de marfuri sau de produse periculoase cu privire la traseul stabilit si localitatea de destinatie; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 24 Neindeplinirea obligatiei, de catre autoritatile administratiei publice locale, de a amenaja drumuri laterale in conditiile art. 71 alin. (2); - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 25 Nerespectarea obligatiei administratorului drumului public sau autoritatii publice locale de a executa sau, dupa caz, de a desfiinta amenajarile rutiere, in termenul stabilit impreuna cu politia rutiera; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 26 Punerea in aplicare a planurilor de urbanism generale, zonale sau de detaliu, fara ca acestea sa fie avizate, in prealabil, de catre administratorul drumului public si politia rutiera; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 27 Incalcarea dispozitiilor legale privind efectuarea de modificari si completari in certificatul de inmatriculare sau inregistrare ori in cartea de identitate a vehiculului, precum si verificarea tehnica periodica a acestuia fara solicitarea prezentarii de catre proprietar a dovezii existentei asigurarii de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 28 Neindeplinirea obligatiei de intretinere a drumului public, pe timp de iarna, potrivit reglementarilor in vigoare; - - 21-100 (clasa V)
Art. 105 pct. 29 Nerespectarea obligatiei persoanelor juridice autorizate sa execute lucrari de reparatie la vehiculele avariate, de a comunica imediat la solicitarea politiei rutiere datele inregistrate, conform prevederilor legale, in evidentele proprii ori comunicarea de date inexacte sau incomplete; - - 21-100 (clasa V)
Art. 103 alin. (1) lit. a) Acumularea a 15 puncte de penalizare; - 30 -
Art. 103 alin. (1) lit. b) Acumularea a cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce; - 60 -
Art. 103 alin. (7) Neprezentarea in termen de 5 zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce prevazute la art. 103 alin. (1) literele a) si b) - 30 -
Art. 103 alin. (2) Conducatorul savarseste, intr-un inerval de 6 luni de la data restituirii permisului permisului de conducere, din nou, o noua fapta prevazuta la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) si art. 102 alin. (3) perioada de suspendare se majoreaza cu inca 30 de zile; - 30 -
Vehiculul nu are efectuata inspectia tehnica periodica valabila; - 15zile DC
Nu sunt respectate normele tehnice constructive referitoare la transportul produselor periculoase (retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare); - FDC
Vehiculul circula noaptea fara faruri sau lampi de semnalizare, dispozitive de iluminare si semnalizare luminoasa, mijloace fluorescent-reflectorizante, prevazute in normele tehnice in vigoare; - FDC
Vehiculul circula cu defectiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decat cele omologate; - 15zile DC
Sistemul de franare de serviciu este defect; - FDC
Sistemul de franare de ajutor sau de stationare este defect; - 15zile DC
Mecanismul de directie prezinta uzuri peste limitele admise; - FDC
Anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in cartea de identitate a vehiculului, prezinta taieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legala admisa; - 15zile DC
Zgomotul in mers sau stationare depaseste limita legal admisa pentru tipul respectiv de vehicul; - 15zile DC
Motorul emite noxe poluante peste limitele legal admise; - 15zile DC
Elementele dispozitivului de cuplare pentru remorcare prezinta uzuri pronuntate sau nu sunt compatibile, fiind de natura sa provoace desprinderea remorcii ori dezechilibrarea ansamblului; - FDC
Autovehiculul sau tramvaiul are aplicate pe parbriz, geamuri laterale sau luneta afise sau reclame bublicitare, folii neomologate si/sau nemarcate corespunzator ori accesorii care restrang sau estompeaza vizibilitatea in timpul mersului, atat din interior cat si din exterior; - 15zile DC
Autovehiculul are aplicat pe partea frontala si/sau posterioara a acestuia afise, reclame sau inscrisuri care diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare; - 15zile DC
Autovehiculul prezinta scurgeri semnificative de carburant sau lubrifiant; - 15zile DC
Placutele cu numerele de inmatriculare sau inregistrare nu sunt conforme cu standardul sau au aplicate dispozitive de iluminare, altele decat cele omologate (retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare); - FDC
Datele din certificatul de inmatriculare sau de inregistrare nu concorda cu caracteristicile tehnice ale vehiculului (retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare:; - FDC
Vehiculul nu a fost radiat din circulatie in cazurile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta (retragera placutelor cu numarul de inmatriculare); - FDC
Vehiculul nu este asigurat de raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii (retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare); - FDC
Detinatorul vehiculului nu a preschimbat certificatul de inmatriculare sau inregistrare, in conformitate cu prevederile legale; - 15zile DC
Vehiculul nu are montata una dintre placutele de inmatriculare sau de inregistrare; - 15zile DC
Vehiculul are lipsa elemente ale caroseriei ori aceasta este intr-o stare avansata de degradare; - 15zile DC
Lipsa dotarilor obligatorii pe autovehiculle destinate invatarii conducerii autovehiculelor in procesul instruirii persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, prevazute de reglementarile in viguare; - 15zile DC


Legenda: DC - Drept de conducere; FDC - Fara drept de conducere.

Programari

Programari telefonice